Home

Achtergrond 197 x bekeken

Bestuurders luisteren vooral naar zichzelf

Bestuursvoorzitters laten zich eerder leiden door persoonlijke voorkeuren dan door rationele argumenten.

Dit concluderen Edwin Kaats en Wilfrid Opheij in hun onlangs verschenen proefschrift over de rol van bestuurders binnen bedrijfssamenwerkingsverbanden.

Op basis van meer dan vijftig gesprekken met bestuursvoorzitters uit onder meer de zorg, de bouw en de overheid, stellen de onderzoekers dat rationele argumenten uiteindelijk slechts in 15 procent van de beslissingen de doorslag geven.

"Voor toezichthouders is het zaak om op te letten waarop bestuurders hun plannen baseren. Hoewel ze hun ideeën altijd brengen als de beste oplossing voor hun bedrijf, spelen persoonlijk belang en emoties een opvallend grote rol'', aldus Opheij in een toelichting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.