Home

Achtergrond 166 x bekeken

Berlusconi aan kop bij verkiezingen Italië

De centrumrechtse ex-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi (71) van het Volk van de Vrijheid lijkt de parlementsverkiezingen van zondag en vandaag in Italië te winnen.

Dat blijkt uit exit polls vlak na het sluiten van de stembussen. Berlusconi neemt een kleine voorsprong op de oud-communist en journalist Walter Veltroni (52) van de Democratische Partij. Volk van de Vrijheid zou tussen de 38,5 en 45,5 procent van de stemmen hebben behaald. Veltroni's partij zou tussen de 37 en 43 procent hebben gekregen.

Ruim 47 miljoen Italianen waren opgeroepen een nieuwe Kamer van Afgevaardigden te kiezen. De 43 miljoen Italianen die ouder zijn dan 24 jaar, konden tevens hun stem uitbrengen voor een nieuwe Senaat. Berlusconi gaat ook aan kop bij de Senaat. Zijn partij wordt geschat op 42,5 procent van de stemmen tegenover 39,5 procent voor Veltroni. Exitpolls zijn in het verleden in Italië niet altijd even betrouwbaar gebleken.

De vervroegde verkiezingen waren nodig omdat Prodi's centrumlinkse regering na twintig maanden viel. Italië kruipt intussen richting economische recessie. De Italianen kiezen hun 62e regering sinds de Tweede Wereldoorlog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.