Home

Achtergrond 214 x bekeken

Belgische fruitveiling boekt records

Belgische Fruitveiling (BFV) heeft vorig jaar meer fruit dan ooit verkocht en de op één na hoogste omzet ooit gerealiseerd.

Ook dit jaar is goed begonnen en nieuwe records zijn niet uitgesloten, zegt voorzitter Champagne van de grootste fruitveiling van het land.

Het zijn vooral de peren die het goed doen. Op dit moment halen ze een gemiddelde prijs van 91 cent. Vorig jaar waren het vooral de appels die eindelijk weer eens goede prijzen haalden. In drie jaar tijd is de productie van appels met 4 procent gestegen, maar de omzet is wel met de helft verhoogd. Voor tafelappels bedroeg de prijs gemiddeld 44 cent. In 2005 was dat nog 32 cent.

De goede gang van zaken is vooral aan de industrie te danken. Die wil steeds meer appels voor sapjes, taartjes en yoghurtjes. En als de prijzen van de industrieappels stijgen, duwen ze ook de prijzen van de tafelappels omhoog. De nieuwe variëteiten zoals belgica, pinova, greenstar en braeburn, doen het ook beter dan de klassieke appels als jonagold en golden.

Belgica haalde gemiddeld 62 cent, jonagold 45 cent. "Maar jonagold blijft onze belangrijkste appel, 74 procent van ons aanbod is nog jonagold", zegt directeur Filip Lowette.

In totaal werd 217 miljoen kilo fruit verhandeld. Dat is 25 miljoen kilo meer dan in 2006. Er werden 10 miljoen kilo appels verkocht, ofwel 18 miljoen meer dan in 2006. Voor peren is dat 92 miljoen kilo of 16 miljoen extra.

"Als we laatste drie jaar bekijken, dan is de aanvoer van peren met 32 procent gestegen. De gemiddelde perenprijs van 2007 is lager dan die van 2006, maar dat heeft te maken met de kwakkelende eerste helft van 2007. Daarna zijn de prijzen weer gestegen", aldus Lowette.

Jan Schils

Of registreer je om te kunnen reageren.