Home

Achtergrond

Belgen pleiten voor bijmengplicht biodiesel

Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in België pleit voor een snelle invoering van de bijmengplicht voor biodiesel.

Volgens voorzitter Camiel Adriaens is de fiscaal vrijgestelde biodiesel sinds enkele maanden duurder dan gewone diesel. "Koolzaadolie kost nu 1.100 euro per ton tegenover 600 euro vorig jaar", zegt hij in een interview met het Vlaamse Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw.

Dat is volgens Adriaens echter niet het grootste probleem. "Het grootste probleem is het ontbreken van een bijmengplicht. In Frankrijk wordt 5 procent biodiesel bijgemengd bij diesel."

Ondanks de duurdere koolzaadolie draaien de biodieselfabrieken nog. Dat komt volgens Adriaens omdat ze vorig jaar op de termijnmarkt goedkope koolzaadolie hebben ingekocht. Nu ze door de voorraad heen zijn overwegen volgens hem veel fabrikanten om hun installaties stil te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.