Home

Achtergrond

Basisschooldirecteur vrijgesproken van ontucht

De rechtbank in Breda heeft de 58-jarige A.K. uit Ossendrecht, voormalig directeur van een basisschool in Putte, vandaag vrijgesproken van ontucht met zeven leerlingen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 140 uur tegen hem. De man heeft van 2003 tot en met 2006 meisjes uit groep acht geholpen bij het douchen. Dat gebeurde bij hem thuis, na afloop van sinterklaasavonden, waarop de meisjes zwarte piet hadden gespeeld.

De rechtbank stelt dat hier geen sprake was van handelingen van seksuele aard. De officier van justitie vond dat de man moest worden veroordeeld omdat de meisjes in hun seksuele schaamtegevoel zijn gekwetst.

K. werd begin mei 2007 aangehouden, nadat het schoolbestuur aangifte tegen hem had gedaan. Hij werkte al sinds half februari van dat jaar niet meer en is per 1 december 2007 ontslagen.

De rechtbank deelt de kritiek van advocaat Huib van der Hout op de manier waarop de meisjes zijn verhoord. Ze zijn niet ondervraagd in een speciale verhoorstudio. Ook zijn slechts van de verhoren van twee meisjes geluidsopnamen gemaakt.
De rechters sluiten de verklaringen van de slachtoffers daarom uit van het bewijs, voor zover die afwijken van wat de verdachte heeft gezegd. K. stelt dat hij slechts het gezicht, de hals en incidenteel de rug van de meisjes heeft gewassen en niet de billen of de benen.
Volgens de rechtbank is de handelwijze van de voormalig directeur niet in overeenstemming met de huidige sociaal-ethische normen. Hij had er zich bewust van moeten zijn dat meisjes van 11 en 12 jaar zich ongemakkelijk voelen en zich schamen wanneer de leraar hen naakt ziet en wast. Dat betekent echter niet dat hij iets strafbaars heeft gedaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.