Home

Achtergrond 181 x bekeken

Ban wil in 2010 controle over malaria

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil dat alle inwoners van Afrika in 2010 toegang hebben tot voorzieningen waarmee malaria onder controle kan worden gebracht.

Ban stelt dat in een verklaring die vandaag is uitgegeven ter gelegenheid van de eerste Wereld Malaria Dag. Hij spreekt van een "stoutmoedige maar haalbare visie''.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) overlijden er elk jaar ongeveer 1,3 miljoen mensen aan de ziekte malaria, die door de malariamug wordt overgebracht. 90 Procent van die sterfgevallen heeft plaats in Afrika. Malaria komt in 107 landen en gebieden voor.

"We moeten onze inspanningen om malaria terug te dringen ontzettend opvoeren'', stelt Ban in de verklaring aldus de BBC. Om de Afrikaanse landen te helpen bij het bestrijding van de ziekte wil hij onder meer 500 miljoen extra muskietennetten verspreiden en meer klinieken openen voor het behandelen van mensen ter voorkoming van malaria. Verder verwacht de VN-topman goede resultaten van het beter opleiden van gezondheidsmedewerkers en het stimuleren van onderzoek naar de ziekte.

Directeur Ann M. Veneman van de VN-vluchtelingenorganisatie Unicef noemt het onaanvaardbaar dat nog steeds ruim een miljoen mensen, van wie het merendeel kinderen, jaarlijks sterven aan de ziekte. Elke 30 seconden sterft een kind aan malaria. Unicef is de grootste afnemer en distributeur van muskietennetten.

Verscheidene Afrikaanse landen hebben "indrukwekkende stappen gezet in het onder controle brengen van malaria'', aldus Ban. Maar de meest getroffen landen zijn volgens hem nog niet op het juiste pad om zijn ambitieuze doelstellingen te bereiken.

In het verleden zijn programma's om malaria terug te dringen op niets uitgelopen. Een initiatief uit 1998 om in 2010 het aantal malariadoden te hebben gehalveerd werd een flop. Halverwege het programma was het aantal mensen dat stierf door malaria zelfs gestegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.