Home

Achtergrond

Balkenende: Wij allen zijn diep geraakt

De ministerraad heeft vandaag "met grote verslagenheid'' gereageerd op het bericht dat twee Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn gesneuveld.

De ministerraad heeft vrijdag "met grote verslagenheid'' gereageerd op het bericht dat twee Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn gesneuveld. Onder hen is de zoon van de gisteren aangetreden nieuwe commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Premier Jan Peter Balkenende noemde het een "ongekende tragedie'' en "heel erg wrang'' dat dit een dag na de feestelijke ceremonie van de overdracht is gebeurd. ,,Wij allen zijn diep geraakt'', zei de minister-president.

De militairen zijn om het leven gekomen door een bermbom waar ze met hun voertuig op inreden. Twee andere militairen raakten zwaargewond. "Wij voelen ons ten diepste verbonden met de families die door dit vreselijke lot zijn getroffen. We denken aan hen en leven intens met hen mee'', zei Balkenende.

De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie met de bermbom. Volgens de premier proberen de Taliban ,,met dit laffe middel'' vrede en veiligheid te dwarsbomen.

De omgekomen militairen deden hun werk volgens Balkenende met moed en met grote betrokkenheid. "Ze verdienen het grootste respect voor hun inzet. Ze hebben hun leven gegeven voor de verbetering van het lot van anderen'', zei hij.
Volgens de premier wordt de Nederlandse krijgsmacht zwaar op de proef gesteld. "Ondanks het verdriet en de pijn van vandaag zullen we sterk en eensgezind doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen.''

Op de vraag of de dood van Dennis van Uhm extra hard is aangekomen, omdat hij de zoon is van de zojuist aangetreden commandant der strijdkrachten, zei de premier: "Elk verlies van een mensenleven doet ongelooflijk veel pijn. Dan is het eigenlijk om het even om wie het gaat; het verdriet is even groot.''

Het bericht van de dodelijke aanslag in Afghanistan bereikte de bewindslieden vandaag net voor aanvang van de ministerraad. Daarop is de wekelijkse vergadering van ministers kort uitgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.