Home

Achtergrond

Australië op weg naar republiek

Australië wordt een republiek. Maar de ”onvermijdelijke” afsplitsing van de Britse monarchie zal niet binnen enkele jaren plaatsvinden.

Dat verklaarde de Australische minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith zondag. Hij wees op de enorme populariteit van de Britse vorstin Elizabeth II als staatshoofd van Australië. Smith sloot veranderingen na haar vertrek niet uit.

De bewindsman reageerde op de enthousiaste pleidooien voor afsplitsing op een top over de toekomst van het land in de hoofdstad Canberra. Duizend toonaangevende Australiërs bogen zich daar over de toekomst van hun land.

Onlangs zorgde de linkse premier Kevin Rudd nog voor een primeur door een vrouw te benoemen als vertegenwoordiger van de Britse koningin in Australië, dat in 1901 zelfstandig werd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.