Home

Achtergrond 350 x bekeken

Areaal biopeen kan niet groeien

De onverminderd grote vraag naar biologische peen wordt niet beantwoord. Er zijn in Nederland onvoldoende biologische telers om biopeen te produceren.

Wim Fatels, directeur van peenspecialist Polder-Fresh, denkt dat het areaal biopeen niet meer groeit. Vijf jaar gelden begon Polder-Fresh met biologische peen, wat nu 25 procent van de omzet uitmaakt. Een verdere groei ziet Fatels niet in het verschiet.
"Er is geen product beschikbaar. Een teler kan niet zomaar omschakelen van gangbaar naar biologisch. Boeren die daarover nadachten, zijn daarmee opgehouden door de stijgende graanprijzen." Het zou ook niet werken als er massaal werd omgeschakeld naar biologisch, zegt Fatels. "Dat zou ik niet alle telers aanraden. Momenteel blijven boeren in elk geval zitten waar ze zitten, met de aantrekkende prijzen in de akkerbouw."

De afzet van biopeen vindt voor een groot deel plaats in Duitsland. De grote discounters hebben ingezet op biologisch en de consument gaat daarin mee. Polder-Fresh zet de peen, die vooral uit Flevoland komt, in Europa af. De prijzen zijn volgens Fatels vergelijkbaar met vorig jaar.

Teler Anton van Vilsteren merkt op dat de Duitse markt voor biologische peen vorig jaar met 20 procent is gegroeid. "Het Nederlandse areaal niet, dat was al maximaal ingevuld. Geschikte grond is schaars in de biologische akkerbouw. De huidige 1 op 6-rotatie is al krap. En de peenteelt is geen teelt waar je zomaar instapt. Daar is vakmanschap en apparatuur voor nodig." Nederland heeft 6.000 hectare peen en 600 hectare biopeen, vertelt Van Vilsteren. Voorlopig blijft dat zo.

Carlos Nijenhuis, productmanager akkerbouw bij Agrifirm, ziet ook dat het areaal terugloopt doordat biologische peen een lastige teelt is. "Dat maakt de vraag groter. Biopeen doet het goed in het winkelschap. Daar willen winkelketens zich mee onderscheiden." Hij ziet dit jaar het aantal biologische bedrijven echter juist weer toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.