Home

Achtergrond 317 x bekeken

Aquapol keert 1,3 miljoen uit

Verzekeraar AquaPol heeft 1,3 miljoen uitgekeerd aan telers van gewassen in de open grond.

De gewassen liepen schade op door de zware regenval in juni en juli vorig jaar. Het bedrag is uitgekeerd aan 74 verzekerden. Dat zijn voor 95 procent akkerbouwers, de rest vollegrondsgroentetelers. In totaal vroegen 120 verzekerden om een schadeuitkering. Op 74 claims was sprake van schade boven het eigen risico en was er tevens sprake van overschrijding van minimaal één van de gestelde neerslagcriteria. Schade trad op in onder meer poot- en consumptieaardappelen, uien, suikerbieten, wortelen, kruiden en diverse groentegewassen. Om de schade te kunnen vergoeden bracht AquaPol over het verzekeringsjaar 2007 de maximale naheffingpremie bij alle 490 verzekerden in rekening.

Voor een deel van de in rekening gebrachte premie voor de waterschadeverzekering van AquaPol verstrekt het ministerie van LNV een extra tegemoetkoming van ca € 385.000,-. Het bestuur van AquaPol heeft hiervoor bij de minister gepleit. Deze extra tegemoetkoming komt bovenop de bijdrage (in 2007 circa 200.000 euro), die de overheid verricht op basis van de garantstellingovereenkomst tussen AquaPol en de overheid. Door de extra overheidsbijdrage komt de naheffingpremie voor de basisdekking tot ca 34% lager uit, aldus Aquapol. Volgens de verzekeraar heeft een 'aanzienlijk aantal' verzekerden voor dit jaar de verzekering opgezegd. 'Maar na half mei weten we meer omdat tot die tijd zich nieuwe telers voor de verzekering kunnen melden.'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.