Home

Achtergrond 269 x bekeken 1 reactie

AquaPol schrapt 200 millimeter-norm

Het AquaPol-bestuur heeft besloten per teeltseizoen 2008 het criterium van 200 millimeter in 4 weken niet meer toe te passen.

De overige neerslagcriteria blijven gehandhaafd. Een teler krijgt alleen een vergoeding voor waterschade als meer dan 25 procent van het gewas schade heeft opgelopen en er minimaal 75 millimeter in 24 uur is gevallen, of 100 millimeter in 48 uur, of 150 millimeter in 96 uur of 200 millimeter in 4 weken.

De 200 millimeter-norm leidde tot te veel schademeldingen, meldt AquaPol. Meer dan de helft van het totaal uitgekeerde schadebedrag is in 2006 en 2007 verstrekt op basis van het 200 millimeter-criterium; een te hoge last voor de aangesloten verzekerden.

Regenverzekeraar Agriver paste vorig jaar de 200 millimeter-norm al niet meer toe en doet dat ook dit jaar niet. De regenverzekering is volgens directeur Marien Boersma bedoeld als een calamiteitenverzekering voor onverwachte hoosbuien, niet als langdurige regenvalverzekering.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ton

    Heeft Aquapol ook de voorwaarde voor 150 ha. geschrapt?
    De vereiste 75 mm. per etmaal komt alleen bij wolkbreuken voor. En wolkbreuken zijn volgens het KNMI per definitie niet groter dan 100 ha.
    Dus de ene voorwaarde sluit de andere uit, met als resultaat dat volgens de voorwaarden niet hoeft worden uitgekeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.