Home

Achtergrond

Amerikaanse export rundvlees naar Japan blijft aan banden

De Japanse voedsel- en warenautoriteit heeft materiaal van ruggenmerg aangetroffen in Amerikaans rundvlees.

De vondst verkleint de kans dat Japan de importrestricties voor Amerikaans vlees verzacht.

Japan, de grootste netto voedselimporteur ter wereld, stelde in 2003 na een uitbraak van MKZ nieuwe eisen voor de invoer van Amerikaans rundvlees in. Sindsdien zijn de twee landen in onderhandeling over de voorwaarden voor import.

In 2005 werd besloten de import te vereenvoudigen maar in januari 2006, een maand na de nieuwe afspraken ingingen, werden verboden delen in diverse zendingen Amerikaans vlees aangetroffen en legde Japan de handel enige tijd helemaal stil.

Momenteel is import onder strenge regels mogelijk. Het slachtvee mag niet ouder dan 20 maanden oud zijn en de ruggenmerg en enkele andere onderdelen moeten voor verzending verwijderd zijn.

De uitkomst van de hernieuwde besprekingen leek positief en voor het eind van dit jaar werd verzachting van de regels verwacht. Op 21 april troffen inspecteurs echter ruggenwervel en resten van ruggenmerg aangetroffen in 700 boxen vlees bij een distributiecentrum van restaurantketen Yoshinoya.

Of registreer je om te kunnen reageren.