Home

Achtergrond 25 reacties

Aldi verlaagt melkprijs

Supermarktketen Aldi verlaagt in Duitsland de prijs van 1 liter melk met 10 cent.

Hiermee lijkt de discounter zich niets aan te trekken van de protesten van Duitse melkveehouders, afgelopen donderdag, voor een betere en stabielere melkprijs. De prijswijziging gaat aanstaande maandag in. Dit melden Duitse media.

Gerd Sonnleitner, voorzitter van het Deutsche Bauernverband, vindt het onredelijk en onacceptabel dat Aldi de melkprijs opnieuw naar beneden probeert te drukken. Volgens de voorzitter moet de zuivelindustrie tijdens prijsonderhandelingen met de detailhandel geen millimiter toegeven. "We zijn het zat hoe de detailhandel met ons omgaat." Het gaat volgens Sonnleitner om het voortbestaan van 100.000 melkveehouders en hun bedrijven.

De eerste nieuwe leveringscontracten zou Aldi inmiddels hebben afgesloten. In december verraste Aldi de retail door een prijsverlaging van boter. De concurrentie ging hierin mee. De discounter speelt een belangrijke rol bij de prijsontwikkeling van zuivelproducten.
Leden van de Duitse melkveehoudersbond Bundesverband Deutscher Milchviehhalter dreigden al eerder met een leverantiestaking. De bond eist een melkprijs van 43 cent per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schreuder

  Goede actie die twee procent quotumverruiming.
  Waarom hoor ik hier niemand over ?
  Veel voor weinig ?
  Of weinig voor veel ?
  Waar wordt per saldo meer aan verdiend ?
  98 versus 2 %

 • no-profile-image

  gert

  er is net een WTO-akkoord gesloten ,dat de boeren in arme landen een realistische prijs voor hun producten moeten krijgen,dit moet ook voor de boeren in westerse landen gebeuren,die worden ook uitgeknepen door afnemers en supermarkten dit heet het zgn.vrijemarktmechanisme

 • no-profile-image

  de jong

  Gewoon Aldi even droogdleggen dan is het zo weer over.

 • no-profile-image

  aldi

  tja, als men niet luistert dan moet misschien vóór de poort gepraat worden inplaats van erachter.
  En wie zou leden kunnen verbieden een eigen fabriek dicht te houden? Niemand toch.

 • no-profile-image

  Antonio

  Je kan Aldi toch niet verwijten koopmanschap te tonen. Dat doet een boer toch zelf ook bij de inkoop?

  En waarom begint de Agro-sector geen retailketen voor zichzelf als ze denken dat de marges daar zo groot zijn. Melk van Campinia, Groente van Greenery, Fruit van de Fruitmasters, Tafelaardappels van Nedato, bewekte producten van Aviko en fruitsapjes van Riedel/Friesland en de winkel is al voor de helftm gevuld.

  En wat die klagende melkveehouders betreft. Kan iemand me vertellen wat de kostprijs is? Volgens mij varieert die namelijk van boer tot voer van onder de 30 cent tot boven de 40 of zelf 50. Dus wat nu leveren voor een kostprijsdekkende prijs, we leven toch niet in een communistisch land?

  En dan nog iets om over na te denken. Wat gebeurd er als de prijs boven de kostprijs uitstijgt? Grondaankopen, nieuwbouw, extra quotum... met als gevolg stijgende inkoopprijzen...

  Wat werkt het toch mooi, de vrije markteconomie!

 • no-profile-image

  Paul

  De vraag is :Welke onderneming verkoopt melk onder de kostprijs aan Aldi ??

 • no-profile-image

  Berend

  Voor éen dergelijk onderzoek (welke fabrieken leveren aan Aldi) moet je bij de BDM, DDB of NMV zijn. Deze organisaties kunnen wellicht deze fabrieken onder druk zetten. Eventueel de mogelijkheden voor het staken van de levering van melk.
  LTO is voor vrije marktwerking en hier hoef je dus niets van te verwachten.

 • no-profile-image

  gert

  de actiebereidheid van de duitse boeren was vorige week toch erg groot

 • no-profile-image

  campina boer

  Ook bij de aankomende fusie tussen Campina en Friesland Foods moeten leden eisen dat op de ledenvergaderingen bekend wordt gemaakt met welke afnemers in de achterliggende periode zaken is gedaan, en tegen welke prijs. Zaken achteraf beoordelen kan voor een bestuur nooit een argument zijn om tegen de leden te zeggen dat bekendmaking uit strategisch oogpunt niet kan. Zo houden we de vinger aan de pols en kunnen we het bestuur terug fluiten en de onderhandelaars aan de kant zetten. Tenslotte zijn wij nog altijd de baas over de toko.

 • no-profile-image

  Joris

  Elk bekwaam bedrijfshoofd houd zijn uitgave, onkosten, aankopen onder kontrole zodat de kostprijs de onkosten niet overstijgd. Nu is dat blijkbaar moeilijk voor de melkveehouderij aangezien ze altijd flink met toeslagen bedeeld zijn. Geen enkel ander bedrijfsleven kan genieten van zulk een gunstmaatregel, of je nu stoelen maakt of hondentrimmer bent. Nieuwe traktoren kopen en met het hoofd in de wolken, de gigantische onterechte premie's , (geld , gestolen van de belastings betaler, die nu ook nog eens te duur voedsel moet aankopen) opsmorsen. Nu de prijs van de melk in de Aldi ( proficiat aan de bekwame zaakvoerder) een beetje zakt onmiddelijk paniek en 't hoofd aan de grond,,, zielig !!! Verman U en leer een bedrijf runnen , met de trekker rijden kan je al .

 • no-profile-image

  Bussygirl

  Gek he dat boeren het niet meer volhouden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Groot gelijk Antonio. We verwijten Aldi ook geen koopmanschap, integendeel.
  Chapeau voor deze manier van ondernemen waardoor men rendementen haalt.
  Waar het hier om gaat is het slechte (ver)koopmanschap van onze zuivelfabrieken.
  Hier schort het aan, en dat gaan we verbeteren. Bedankt voor je reactie, we gaan hier als melkveehouders zeker ons voordeel mee doen.
  Enne.... ik hoor de laatste tijd alleen maar gemor over de gestegen voedselprijzen. Kun jij misschien zeggen wat de kostprijs voor de supermarkt is?
  Als de verkoopprijs hierboven ligt kunnen ze dit als korting geven aan de consument. Als de inkoopprijzen gelijk blijven en de verkoopprijzen stijgen hebben ze óf veel hogere winstmarge's óf is sprake van slecht ondernemerschap.
  En met melkprijzen stunten om klanten te trekken voor andere produkten is zeker geoorloofd, maar niet langer over de rug van de melkveehouder. Hiervan willen de melkveehouders de rekening niet langer betalen. Snappie?

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Nog meer aandacht geven aan ****weidemelk**** immers dit merk heeft Aldi niet.
  Een echt Nederlandsmerk zodra Aldi stunt in Nedeland nu al die Duitsemelk als martel melk titel geven.Een manier om dit tij te keren
  Immers de slag om de quotum verruiming hebben we al verloren, en supers buiten dit nu uit.De spiraal naar beneden is weer ingezet

 • no-profile-image

  econoom

  zou inderdaad een hele goede zaak zijn om eens te onderzoeken welke fabrieken aan de aldi melk leveren. Deze fabrieken (met hun slappe knieen) zijn er dus indirekt verantwoordelijk voor dat de melkprijs weer zakkende is. Deze fabrieken komen niet op en staan niet voor de belangen van de boer. Alleen maar volume af zetten, dat staat interesant. Kijk een hoe groot wij zijn. LTO en NMV onderzoek eens welke slappe onderhandelaars er zaken met de aldi hebben gedaan, en meteen publiceren!!!!!

 • no-profile-image

  melkleverancier

  Beste "Berend Dr", hoe goed bedoeld ook je reactie Maar ff voor de duidelijkheid, we hebben hiervoor de door jouw aangedragen organisatie's niet echt nodig. Het moest er nog bij komen dat externen ons bestuur tot orde zou moeten roepen. Ze moeten gewoon netjes naar de leden luisteren en anders hebben ze een probleem. Dat is nu het fijne van het nieuwe initiatiefrecht bij de Frieslandcampina.

 • no-profile-image

  .

  Precies Paul, dit moet onderzocht worden en bekend gemaakt. Dan kunnen de leverende melkveehouders hun conclusie trekken en de fabriek hier op afrekenen. Je kunt de retail niks verwijten, het zijn de (verkopers) van de melkfabrieken die de schuldige zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Melkveehouders moeten van de fabriek eisen dat deze zegt waar ze zaken mee doen. En als dan duidelijk wordt dat dit ook de Aldi is, dan de contracten boven tafel. En doet men dit niet dan hebben ze de schijn tegen.

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik bn het er helemaal mee eens dat de melkverkopers transparantie geven over met wei ze handelen, en vooral tegen welke prijs, het is gvd (vloek) onze melk en de cooperaties zijn ons bedrijf.
  Als we nu niet duidelijk zijn over wie er echt de baas hoort te zijn wanneer dan wel!

  Geen melk onder de minimumprijs!!!!!

 • no-profile-image

  AART

  als Aldi wil stunten met prijzen moet hij dat niet met geld van de melkvee houders doen Maar uit z'n eigen zak .Dus gewoon geen melk meer naar Aldi .Of Aldi moet de melk prijs verhogen.

 • no-profile-image

  weg

  Ja allemaal leuke blabla hier, maar wie laat de komende week alle melk weglopen ? Liever 1 week geen melkgeld, dan 52 weken een veel te lage prijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bij eventuele staking moeten we de toegangspoorten van de fabrieken blokkeren, en dan wel in europees verband, dan piepen de supers wel.
  Dat dan wel een week voor kerst

 • no-profile-image

  samen uit

  nee sorry hoor "weg die melk", dan vat je het verkeerd op, of ik ben niet duidelijk genoeg geweest.
  Ik wou aangeven dat misschien jij dan wel de eerste kunt zijn, maar ik me afvraag of de rest zijn toezegging wel nakomt. En dan is het zuur om de eerste te zijn.

 • no-profile-image

  samen uit

  Zeg bla bla, waarom zouden de leden het vernietigen van melk niet kunnen eisen van de fabrieken? Dan voorkom je dat de grootste schreeuwers toch stiekem leveren, en collega's met de gebakken peren blijven zitten.
  Want zo werkt het wel als de kraan opengezet moet worden. Of kunnen we jou als voorbeeld nemen?

 • no-profile-image

  weg

  Beste SamenuitSamenthuis. Dat kan ook heel goed en is misschien nog beter dat de fabriek de melk weg laat lopen, zo hebben de profiteurs geen profijt. Maar om mij neteen te beschuldigen dat ik niet mee zal doen....gaat me net iets te ver

 • no-profile-image

  Jan

  De melkveehouders zijn zelf ook verantwoordelijk voor de lagere melkprijzen. Marktprijzen worden bepaald door vraag en aanbod .. een simpel beginsel of niet ? Vorig jaar zijn de zuivelprijzen binnen een korte tijd naar ongekende hoogtes gestegen. De melkveehouders kregen eindelijk wat men ook verdiende : een hoge melkprijs. Helaas is ook zo dat door de hogere prijzen de vraag/verbruik is afgenomen. De melkveehouders hebben zichzelf en ook de verwerkers geen plezier gedaan door vanaf nov'07 flink gas te geven bij de melkproductie (hetgeen begrijpelijk was gezien de op dat moment hoge melkprijzen). Ongeveer tegelijktijd begon de vraag te kelderen. Tel daarbij op de traditioneel zwakkere maanden Jan/Feb en de hogere melkaanleveringen en het is niet meer dan logisch dat de melkprijzen snel naar beneden zijn gegaan ... en het einde lijkt nog niet in zicht. De supermarkt-ketens zijn zich van geen schuld bewust en de consument weet niet beter of lage prijzen zijn normaal. Melk is een kwaliteitsproduct en indien men de consument zou informeren wat er allemaal moet worden gedaan om die kwaliteit te bereiken en te garanderen, dan is de bereidheid om een hogere prijs voor zuivelproducten te betalen waarschijnlijk aanwezig ... als nu ook de supermarkten genoegen zouden nemen met een normale marge. Helaas is de realiteit anders.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.