Home

Achtergrond

Akkoord Brazilië en Nederland over biobrandstoffen

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken hebben vandaag een akkoord getekend over samenwerking op het gebied van bio-energie en biobrandstoffen.

De Nederlandse regering denkt dat ze een belangrijke rol kan spelen bij het vervoer en de doorvoer van biobrandstoffen van Brazilië naar Europa.

Het doel van de overeenkomst is samenwerking op het gebied van onder meer duurzame productie, logistiek en transport van biobrandstoffen. Ook willen Nederland en Brazilië ontwikkelingslanden gezamenlijk helpen met het opzetten van duurzame projecten, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Brazilië is de grootste producent ter wereld van bio-ethanol, een uit suikergewassen gewonnen brandstof. Een aantal Nederlandse en buitenlandse organisaties gaf vandaag een verklaring uit over de negatieve effecten van het gebruik van biobrandstoffen.

"Aangespoord door de mogelijk grote markt voor ethanol, hebben investeerders - vele van hen zijn afkomstig uit het buitenland - stukken land aangekocht in Brazilië'', stelt Lucia Schild Ortiz van Friends of the Earth Brazilië. "Dit heeft geleid tot een aanzienlijke prijsstijging van grond en het verdrijven van kleine boerenfamilies.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.