Home

Achtergrond 198 x bekeken

Agrico: record prognoseprijs pootaardappelen

Agrico verwacht over de pootaardappeloogst van vorig jaar een recordprijs te betalen.

De coöperatie heeft de prognoseprijs vastgesteld op €32,50 per 100 kilo over alle rassen in de klassen S tot en met A, maat 28/60, herfstlevering, los verladen, af boerderij, exclusief vergoedingen en btw. Pootgoedhandelshuis HZPC heeft onlangs ook een recordprognoseprijs voor oogst 2007 bekend gemaakt.

Oogst 2007 gaf goede opbrengsten, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico. "De prijzen waren ook goed, doordat er minder pootgoed was. Van de 35.000 hectare pootgoed is ongeveer 3.000 hectare afgekeurd."

De pootgoedprijzen in Noordwest-Europa vielen wat tegen. Van Hoogen: "Het areaal consumptie-aardappelen in Noordwest-Europa krimpt dit jaar met 5 tot 8 procent. Daardoor zijn minder pootaardappelen nodig. Maar dat is meer dan gecompenseerd door een betere vraag uit Zuid-Europa en vooral Noord-Afrika en Azië. De vraag was zo groot dat Agrico ook veel bovenmaats pootgoed heeft kunnen verkopen."

Van Hoogen verwacht dat het areaal pootaardappelen dit jaar gelijk blijft in Nederland. "Maar seizoen 2008 lijkt niet zo goed te verlopen als de voorgaande twee seizoenen. Een aantal landen in Noord-Afrika heeft vorig jaar te veel duur pootgoed gekocht. Dat zullen ze dit jaar terug willen verdienen." In de eerste week van juli maakt Agrico de definitieve pootgoedprijs bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.