Home

Achtergrond 278 x bekeken

Agrarisch Ondernemer 2008

Tomatentelers Frank van Kleef, Koert, André en Bart van den Ende uit Middenmeer zijn de winnaars van de titel Agrarisch Ondernemer 2008.

Het ging niet zonder vallen of opstaan, maar het tomatenbedrijf van Frank van Kleef (43) en Koert (33), Bart (31) en André (68) van den Ende in de nieuwe tuinbouwlocatie Agriport A7 staat er. En wat voor een bedrijf. Het is een van de modernste glastuinbouwbedrijven ter wereld, waar alleen de meest smaakvolle tomaten worden geteeld.
Het verhaal achter de onderneming begint al begin jaren zestig. Vader André van den Ende startte een glastuinbouwbedrijf van 4.000 vierkante meter met gebruikelijke teeltcombinatie sla-tomaat aan de rand van het Westland. Hij bouwde het bedrijf uit tot 22.000 vierkante meter in 1977. Een voor die tijd al een ongekend grote onderneming. In die periode steekt Frank van Kleef als klein jochie zijn handen uit de mouwen om elk vrij moment om te zetten in werk op het bedrijf van Van den Ende. Zodra hij 18 is, komt hij in vaste dienst bij Van den Ende. Al snel daarna kreeg hij het aanbod om bedrijfsleider op een 7.000 vierkante meter groot bedrijf te worden. De hechte samenwerking tussen Van den Ende en Van Kleef resulteerde in de oprichting van een maatschap. In deze maatschap werd naast vader André en Van Kleef ook ruimte vrijgemaakt voor de beide zoons Bart en Koert van den Ende.

Schaalvergroting was nodig om te overleven. De maatschap ging op zoek naar nog meer ruimte. Eind 2003 werd duidelijk dat er mogelijkheden voor grootschalige glastuinbouw in Noord-Holland waren op de nieuwe locatie Agriport A7 bij Middenmeer. ”Een ideale plek”, stelt Van Kleef. ”Voldoende licht, ruimte en wind. Belangrijke elementen voor het realiseren van een optimaal teeltklimaat.”
Daarna is de ontwikkeling van het tuinbouwgebied in Middenmeer in een stroomversnelling geraakt. Van den Ende-Van Kleef speelde een belangrijke rol in het ontwikkelen van de locatie. ”Alles is van tevoren grondig doorgenomen”, stelt Van Kleef. ”Uitgangspunt was dat ook de boeren er beter van zouden worden. Verder moest er voldoende personeel zijn, dus zijn we vroeg gestart met het werven van personeel. Ook bij het ontwikkelen van de infrastructuur is veel tijd en energie gestoken.”

”Nadat we ons in Agriport hadden gevestigd hebben we wel de nodige problemen gehad”, zegt Van Kleef. ”Door aantasting van het pepinovirus hebben we de hele tuin moeten ruimen. Maar door met de problemen direct naar buiten te treden en de banken op de hoogte stellen zijn we in samenwerking met collega’s ook deze misère te boven gekomen.”
Hij is ervan overtuigd dat de glastuinbouw niet uit Nederland zal verdwijnen. Essentieel is dat iedereen mee kan profiteren en de omgeving geen hinder van de sector heeft. Met die opstelling kan veel worden bereikt. ”Dat hebben we in het nieuwe tuinbouwgebied Agriport A7 bewezen.”

juryrapport
Kwartiermakers met visie
De ondernemers van het tomatenbedrijf Royal Pride Holland – Frank van Kleef, Koert van den Ende, Bart van den Ende en André van den Ende – hebben de afgelopen jaren een enorme sprong vooruit gemaakt. Zij zijn de kwartiermakers in de nieuwe tuinbouwlocatie Agriport A7. Door hun open opstelling naar overheden en maatschappelijke organisaties maakt deze locatie een succesvolle ontwikkeling door.
Dit bedrijf loopt voorop in de sector als het gaat om vermindering van lichtuitstoot en energie. Daarnaast hebben de ondernemers in samenwerking met een onderwijsinstelling een speciaal scholingsprogramma ontwikkeld voor jongeren. Dat getuigt van een gezonde toekomstvisie.
Dit ondernemende viertal kijkt verder dan het eigen bedrijf. Hun initiatieven leiden ertoe dat de glastuinbouw zicht houdt op een rendabele toekomst in Nederland.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.