Home

Achtergrond

Afzetprijzen industrie flink hoger in maart

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt.

Volgens het CBS was de stijging van de afzetprijzen in de vier voorgaande maanden vergelijkbaar. De toename hangt samen met de fors hogere olieprijs. Een vat olie kostte in maart, in dollars, gemiddeld 67 procent meer dan een jaar eerder.

De invloed van de duurdere olie op de afzetprijzen werd echter deels getemperd door de val van de dollar ten opzichte van de euro, aldus het CBS. De duurdere olie stuwde de afzetprijzen in maart met 38 procent. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen bijna 6 procent hoger.

Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden bijna 12 procent meer voor hun producten dan in maart 2007. De toename ligt al sinds juli vorig jaar boven de 10 procent. Ook in de chemische industrie bleven de afzetprijzen met 9 procent sterk toenemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.