Home

Achtergrond 286 x bekeken

Afzet wil residuresultaten openbaar maken

De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) kan statistieken van residucontroles beter zelf publiceren.

Dat neemt de wind uit de zeilen bij de milieu-organisaties die publicitair slaatje slaan uit een bewerking van de VWA-cijfers. Dat stelt de koepel voor afzetorganisaties DPA.

De koepel voor afzetpartijen doet die oproep nu de proef van VWA met openbaarmaking veel ophef veroorzaakt. Milieu-organisaties eisen de gegevens op door aanspraak te maken op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Die cijfers publiceert Milieudefensie met daarbij de gezondheidsnormen. Volgens DPA hanteren de organisaties daarbij eigen normen en worden producten over één kam geschoren.

DPA-directeur Hans van Es denkt dat volledige openbaarmaking, zoals de milieuorganisaties doen, de communicatie naar de burgers kan verbeteren. De VWA publiceert de gegevens in een pilot.

DPA onderhoudt contacten met de milieuorganisaties over middelengebruik. Beide partijen praten over een lijst middelen die volgens de milieuorganisaties zou moeten verdwijnen. Een aantal van deze middelen wordt al niet meer gebruikt of kan het gebruik worden teruggedrongen. Een onbekend aantal is echter onmisbaar, stelde Van Es die hiervoor met de sector overlegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.