Home

Achtergrond 164 x bekeken

Afspraak over aanpak kindermishandeling

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft vandaag afspraken gemaakt met 35 gemeenten en de provincies om een lijn te krijgen in de aanpak van kindermishandeling.

De gemeentes gaan zorgen dat er in hun regio een plan komt om kindermishandeling de kop in te drukken en te voorkomen. Een regiocoördinator gaat dit plan schrijven en moet er het oog in houden dat alle afspraken ook worden nagekomen.
Zo moeten de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin de schakel worden tussen de voorzieningen waarmee de gemeente kinderen kunnen beschermen en de provinciale jeugdzorg. Ook de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling gaan hun steentje bijdragen aan de regionale plannen.

Mensen die met kinderen werken kunnen beter geschoold worden om kindermishandeling het hoofd te bieden. Ook moeten ze een gezamenlijke meldcode hebben. Per regio geeft Rouvoet geld om een coördinator aan te stellen en een plan te ontwikkelen. In totaal is er bijna 9 miljoen euro beschikbaar.

De Algemene Rekenkamer stelde kort geleden nog dat het ontbreekt aan afstemming tussen het voorkomen van kindermishandeling in combinatie met lichte hulp en zwaardere maatregelen. Ook blijft het lastig om mishandeling te signaleren en duurt het vaak te lang voordat er ingegrepen wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.