Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

Afschrijfregeling kassen stopt

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën heeft de afschrijvingsregeling voor kassen (FOB) ingetrokken.

Jaarlijks kost dat de glastuinbouw naar schatting 22 miljoen euro, stelt LTO Glaskracht. De regeling was juist sinds 1 januari opgenomen in de landbouwnormen 2007. De Jager is bevreesd dat deze in Brussel wordt aangezien als staatssteun. Eerder werd een wetsvoorstel om de afschrijving op peil te houden door Brussel ook zo aangemerkt, blijkt uit stukken van de Belastingdienst aan betrokken partijen in de glastuinbouw.

De nieuwe regeling Fictieve Ophoging Boekwaarde (FOB) wijkt dan wel af van de oude, maar het resultaat is dezelfde, meldt de Belastingdienst. De dienst zegt de regeling over 2007 in ieder geval niet toe te passen.

In november bereikten LTO Glaskracht, Plantum (koepel voor bedrijven voor plantaardig uitgangsmateriaal) en De Jager nog overeenstemming over de regeling waardoor volledige afschrijving van kassen mogelijk bleef. De constructie draaide om het boekhoudkundig verhogen van de ondergrond waarmee de afschrijving op peil bleef.

Volgens een woordvoerder van Glaskracht wordt de sector door de omslag van De Jager geconfronteerd met een jaarlijks belastingnadeel van 22 miljoen euro. Glaskracht wil met het ministerie van Financiën in gesprek om te kijken naar mogelijke andere oplossingen.
Onder fiscalisten was het stoppen van de regeling al voorzien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    rabobank

    De Rabobank is eigenaar van het merendeel van de kassen die de laatste jaren gebouwd zijn. Wat is dan het belang van LTO om voor de extra afschrijving van de rabo kassen te lobbyen.
    Het lijkt mij zinvol dat LTO zich in gaat zetten voor de meerderheid van de agrarische ondernemers, die jaar in jaar uit hun bedrijf draaiende houden, ondanks de vele tegenwerkingen van de overheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.