Home

Achtergrond

Aardappelareaal krimpt ruim 6 procent

Het areaal consumptieaardappelen daalt dit jaar ruim 6 procent.

Van de telers die vorig jaar aardappelen hebben verbouwd, heeft 8 procent dit jaar aardappelen uit het bouwplan geschrapt. Dat blijkt uit een enquête die het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) rond half april heeft gehouden onder ongeveer vierhonderd telers.

In heel Noordwest-Europa wordt dit jaar naar schatting 5 tot 8 procent minder aardappelen verbouwd. Vooral telers die weinig eigen mechanisatie hebben voor de aardappelteelt zijn overgestapt op andere teelten met een goed saldo en die minder risicovol zijn. Deze tendens uit zich in de notering op de termijnmarkt in Hannover. Vrijdagavond sloot de notering voor de april-2009 contracten op €16,60 per 100 kilo.

Dat staat in contrast met de cash settlementnotering van €7,90 per 100 kilo, waar vorige week donderdag de april-2008 contracten voor de laatste keer zijn afgehandeld op de termijnmarkt.

Het BAI heeft in de enquête ook een voorraadmeting gedaan. Van de bruto opbrengst vorig jaar van ongeveer 3,6 miljoen ton aardappelen was half april 72 procent afgeleverd. De huidige voorraad vrije aardappelen is volgens het BAI 8 procent lager dan de gemiddelde voorraad in april van de afgelopen vijf jaar. Alleen de voorraad in april 2007 was kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.