Home

Achtergrond 154 x bekeken

Aantal nieuwe huizen stijgt dit jaar

Dit jaar komen er 84.000 nieuwe huizen bij. Dat is 5 procent meer dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit een prognose van Bouwkennis, uitgever van marktinformatie over bouw- en vastgoedsector. Na 2008 daalt het aantal nieuwe woningen weer. Voor 2009 verwacht Bouwkennis een productie van 83.500 huizen en voor 2010 een aantal van 80.200.

Het aandeel meergezinswoningen in de totale woningnieuwbouwproductie stijgt ook. Vorig jaar groeide dit aandeel tot ruim 38 procent. Deze stijging is voor een groot deel te danken aan de groei van het aandeel huurwoningen. De meeste meergezinswoningen bestaan uit huurwoningen.

De toename van het aandeel meergezinswoningen is structureel, verwacht Bouwkennis. De nieuwbouw van Vinex-wijken loopt de komende tijd terug en daarmee het hoge aandeel eengezinswoningen. Ook worden door stedelijke herstructurering meer meergezinswoningen gebouwd. Het aantal woningen waarin meer gezinnen wonen, zal in 2010 40 procent uitmaken van de nieuw gebouwde huizen.

Bouwkennis maakt bij de prognoses wel enig voorbehoud. De toenemende onzekerheid over de werkelijke effecten van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten zou nog roet in het eten kunnen gooien. Ook is de hypotheekrenteontwikkeling enigszins onzeker tegen de achtergrond van de onrust op de financiële markten. Ook het gesteggel over de financiering van de aanpak van de veertig 'Vogelaarwijken' kan tot vertraging leiden bij de woningbouwproductie in de stedelijke herstructureringsgebieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.