Home

Achtergrond 254 x bekeken 1 reactie

Aanbod biologisch vlees te krap voor vraag

Het Nederlandse aanbod van biologisch vlees is te klein voor de vraag. Dat blijkt uit jaarcijfers van Biologica.

De consumptie van biologisch vlees is vorig jaar verder gestegen. In totaal waren de consumptiebestedingen aan biologisch vlees in 2007 48,9 miljoen euro, een stijging met 22 procent.

Overigens werden deze cijfers in voorgaande jaren achteraf fors naar beneden bijgesteld. In 2005 was volgens Biologica de omzet van biovlees op 67,2 miljoen euro, wat een jaar later werd bijgesteld tot 54,7 miljoen euro. Ook in 2006 bleek de omzet achteraf bijna 18 procent lager te zijn.

Vooral de consumptie van pluimveevlees steeg volgens Biologica sterk, met ruim 30 procent. Hoewel de productie in alle sectoren met uitzondering van rundvlees, steeg, is het aanbod nog altijd niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

Cijfers over de productie worden in de Biomonitor niet gepubliceerd. Wel is volgens Biologica duidelijk dat Nederland afhankelijk is van import, met name uit België en Frankrijk.

Overigens wordt biologisch vlees ook geëxporteerd. De belangrijkste biologische varkensslachter, De Groene Weg, exporteert onder andere naar Engeland, Duitsland en Italië.

Ook bij eieren stegen de consumentenbestedingen. Er werd 11,7 miljoen euro aan biologische eieren besteed, waarmee het marktaandeel op 5,4 procent kwam.

In de biologische eiersector is in tegenstelling tot de vleessector het aanbod groter dan de vraag. Op dit gebied is Nederland dan ook geen importland, maar wordt maar liefst 75 procent van de productie geëxporteerd. Duitsland is hierbij de hoofdbestemming.
Biologische eieren werden in 2007 voor gemiddeld €0,27 verkocht, meer dan het dubbele van de gangbare eieren.

De gehele biologische vleessector had in 2007 net als de gangbare sector te maken met sterk stijgende kosten. In tegenstelling tot de gangbare veehouderij kregen biologische veehouders echter het grootste deel van de meerkosten vergoed door hogere opbrengstprijzen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Douwe Hiemstra

    Het is toch niet te geloven .
    Er zijn afgelopen jaren zeer mooie biologische varkensbedrijven naar de knoppen geholpen door supermarkten die hun afspraken niet na kwamen en nu komen ze biologisch vlees te kort.
    Je zou maar een van deze bedrijven zijn dan zou je toch uit elkaar spatten van frustratie. Ik wens deze mensen veel sterkte toe en de boeren die willen overschakelen naar biologisch bezint eer gij begint!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.