Home

Achtergrond 198 x bekeken

AFM: Hoog aantal hypotheekadviezen onder de maat

Veel hypotheekadviezen zijn volgens toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) onder de maat.

Een kwart van de jaarlijks afgesloten hypotheken krijgt van AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren het stempel "matig tot slecht''. Dat zei hij gisterenavond in het televisieprogramma Rondom 10.

Kockelkoren baseert zich op cijfers uit een onderzoek naar hypotheken dat ING/Postbank en de AFM samen uit lieten voeren. De AFM schat dat maximaal een op de tien adviseurs met opzet de klant verkeerd adviseert om zelf provisie op te kunnen strijken.

Ook blijkt uit het onderzoek dat slechts een op de vier huizenkopers zijn hypotheekofferte helemaal begrijpt. Vier op de tien huizenbezitters hebben een hypotheek die niet goed is afgestemd op de wensen van de aanvrager. Woonlasten kunnen later hoger uitvallen, omdat in de hypotheek geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld een kinderwens, verbouwing of verandering van werk.

Ook de rente vinden huizenkopers maar lastig. "Er is ontzettend veel onduidelijkheid'', aldus Peter-Paul Wekking, directeur Hypotheken van ING/Postbank in Rondom10. Vier van de vijf huizenkopers volgt de rentestand niet. De helft weet niet eens hoeveel rente ze betalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.