Home

Achtergrond 255 x bekeken

ADM noteert 64 procent hogere kwartaalomzet

De netto-omzet van Archer Daniels Midland (ADM) is het eerste kwartaal gestegen met 64 procent tot 12 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat steeg met 42 procent tot 332 miljoen euro. De resultaten van het bedrijf uit Illinois zijn minder spectaculair wanneer de grondstofkoersen worden meegenomen.

Het overgrote deel van de omzet en winststijging van het komt op het conto van de gestegen grondstofprijzen. ADM schat het aandeel op 85 procent. Het overige deel schrijgt het agriconcern toe aan verbeterde verkopen. Bestuursvoorzitter Patricia Woertz noemde de schommelingen "zowel een kans als een bedreiging." Volgens haar heeft ADM haar wereldwijde connecties maximaal ten gelde gemaakt.

ADM, de grootste graanverwerker ter wereld, meldt dat de vraag naar oliezaden de laatste periode sterk is gegroeid, met name in Noord en Zuid-Amerika. Dit heeft geresulteerd in een 46 miljoen hogere omzet. De raffinage leverde een licht verlies op. Volgens ADM staan de marges in de biodieselindustrie aanhoudend onder druk.

De verwerking van graan leverde daarentegen een lagere winst dan voorheen op De gestegen graanprijzen niet geheel konden worden doorberekend. De verwerking van oliezaden compenseert nagenoeg precies het verlies in graanverwerking.

De grootste winst, 205 miljoen euro, is dan ook afkomstig uit de Agricultural Services divisie. Deze afdeling verschaft informatie aan de sector maar verhandeld en verscheept vooral agrarische grondstoffen. Het is nu qua omzetaandeel verreweg de belangrijkste divisie. vorig jaar was zij nog een bescheiden onderdeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.