Home

Achtergrond 167 x bekeken

800 miljoen voor leraarssalaris

Van de 1 miljard euro die in 2020 beschikbaar is om het aantal leraren op peil te houden, gaat 800 miljoen naar betere beloning.

Opleiding, ervaring en functioneren gaan meewegen bij de vaststelling van het salaris. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Onderwijs) vandaag gezegd over het akkoord dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag bereikte met de vakbonden en schoolbesturen over de aanpak van het dreigende lerarentekort.

Het was de bedoeling het beschikbare geld op te laten lopen tot 1,1 miljard in 2020. Dat bedrag zal 100 miljoen lager uitkomen door het behoud van de seniorenregeling, waarin oudere leraren minder uren kunnen werken.
Na honderd uur onderhandelen slikt Plasterk deze eis van de bonden omdat "de angel'' uit de regeling is gehaald. Leraren kunnen straks ook kiezen geen gebruik van het arrangement te maken. Tot het einde van deze kabinetsperiode in 2011 heeft Plasterk jaarlijks 700 miljoen beschikbaar.

Bijna 500 miljoen daarvan gaat naar hogere salarissen. De minister steekt bijna 60 miljoen in een fonds waarmee docenten zich kunnen bijscholen. Hetzelfde bedrag moet de positie van leraren binnen school versterken. Zo moet op elke school de rol van de leraar bij de vormgeving van het onderwijs worden vastgelegd in een professioneel statuut.
De rest van de investering wordt onder andere gebruikt om de werkdruk te verminderen, bijvoorbeeld door meer conciërges aan te stellen. In het akkoord is verder vastgelegd een Stichting van het Onderwijs op te richten, waarin leraren en schoolbesturen met elkaar overleggen over het onderwijs.

Leraren op middelbare scholen die al in de hoogste schaal zitten, gaan er per jaar 1000 euro op vooruit. Voor de meeste leraren op de basisscholen die in dezelfde positie zitten, is dat 850 euro. Op dit moment geldt dat voor 40 procent van alle docenten op basisscholen.
Volgens Plasterk is het doel om met de investering op elk moment voldoende gekwalificeerde leraren voor de klas te hebben. Of dat gaat lukken, hangt onder andere af van de economie. De geschiedenis leert dat veel docenten bij een goede conjunctuur de overstap naar het bedrijfsleven maken omdat bedrijven dan hogere salarissen gaan bieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.