Home

Achtergrond 364 x bekeken

'2 tot 4 procent beertjes met afwijkende geur'

Slachterij Westfort in Gorinchem vindt gemiddeld 2 tot 4 procent beertjes met een afwijkende geur in de slachtlijn.

Dat meldt de slachterij op basis van de eerste ervaringen met het slachten van ongecastreerde mannelijke varkens van Milieukeur De Hoeve.

Sinds begin dit jaar heeft Westfort zo’n 10.000 beertjes geslacht. Het vlees wordt verwerkt bij Lunenburg vlees in Oudewater en Vleeshandel Egbert Kruiswijk en wordt geleverd aan Keurslagers en supermarktketen Coop Codis.

De ongecastreerde beren worden in de slachtlijn getest met behulp van een schroeitest. Een gloeiend stukje metaal wordt korte tijd tegen het vlees ter hoogte van de nek aan de binnenkant van het karkas gedrukt, waarna een medewerker van keuringsdienst KDS de geur beoordeelt. Als hij twijfelt over de geur wordt het karkas gemarkeerd met een lint en uit de reguliere verwerking gehaald. "Het gaat in al die gevallen om dieren waarvan de geur twijfelachtig is. Echte stinkers ruik je al op meters afstand en dat komt zelden voor", meldt Jaap de Wit, directielid van Westfort.
De twijfelachtige beren worden verwerkt en geleverd voor de Britse markt.
Uit analyses die Westfort doet, blijkt dat het percentage beren met afwijkende geur hoger is naarmate het gewicht toeneemt. Vooral boven de 100 kilo geslacht gewicht is dit duidelijk herkenbaar. Echter ook bij lichte dieren onder de 80 kilo geslacht gewicht neemt het percentage met afwijkende geur toe. Volgens De Wit gaat het dan meestal om dieren die een groeivertraging hebben opgelopen en qua leeftijd geslachtsrijp zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.