Home

Achtergrond

'112 als iedere seconde telt'

De overheid zet een andere slogan in om het alarmnummer 112 onder de aandacht te brengen.

Minister Guusje ter Horst heeft op verzoek van de politiekorpsen gekozen voor de leus '112 als iedere seconde telt'.

Die moet mensen erop wijzen dat ze het alarmnummer niet alleen kunnen bellen voor levensbedreigende situaties, maar ook voor andere spoedeisende gevallen. De bewindsvrouw kondigde dat vandaag aan in antwoord op vragen van de VVD en de PvdA in de Tweede Kamer. Nu luidt de slogan nog: '112 daar red je levens mee'.

Ter Horst houdt er rekening mee dat mensen er onvoldoende van op de hoogte zijn dat ze 112 ook kunnen bellen als ze bijvoorbeeld getuige zijn van een misdrijf. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders kent het alarmnummer, dat jaarlijks ruim zes miljoen keer wordt gebeld.

In circa 65 procent van de telefoontjes blijkt echter sprake te zijn van misbruik of onjuist gebruik van het nummer. Daarbij gaat het om valse meldingen, scheldpartijen, bommeldingen of 'broekzakgesprekken' bij mobieltjes. Het ministerie van Binnenlandse Zaken probeert het misbruik aan te pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.