Home

Achtergrond 268 x bekeken

Zuivel Wal-Mart vrij van groeihormonen

De zuivel die Wal-Mart als huismerk verkoopt zal voortaan betrokken worden van koeien waarbij geen groeihormonen zijn ingezet.

De beslissing geldt als een dwingend signaal naar de voedingsindustrie. Wal-Mart is de grootste detailhandel ter wereld en vertegenwoordigt een omzet van ruim 170 miljard euro. Deze wordt wereldwijd gegenereerd, van Rusland tot Japan. Bovendien is het bedrijf uit Arkansas de belangrijkste verkoper van biologische producten in de VS.

De groeihormonen kunnen de melkproductie volgens producenten als Monsanto doen stijgen met 15 procent en zijn sinds 1993 toegestaan in de VS. Volgens cijfers van het ministerie van landbouw (USDA) ontving 18 procent van de Amerikaanse veestapel vorig jaar groeihormonen.

De stimuleringsmiddelen zijn verboden in de Europese Unie, Japan en Canada. Directeur Ronnie Cummins van de Organic Consumers Association noemt de beslissing "historisch".

Cummins toont zich vooral verheugd omdat Wal-Mart zich niet richt op de gegoede burgerij maar een lage prijs. Wal-Mart volgt het voorbeeld van kleinere supermarktketens als Kroger (2500 vestigingen) en Safeway 1700 vestigingen) maar ook koffiehuis Starbucks.

Kroger besloot onlangs op de verpakkingen te vermelden dat haar producten geproduceerd zijn zonder gebruik van groeihormonen. Biotechbedrijf Monsanto noemt de maatregel illegaal en bestrijdt de plannen in steeds meer deelstaten. Volgens het concern wordt met labels onterecht gesuggereerd dat de producten onveilig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.