Home

Achtergrond 2 reacties

Zonnepanelen vooralsnog onrendabel

Telers die denken aan de opwekking van elektrische energie met zonnepanelen, moeten zich realiseren dat de huidige SDE-subsidieregeling ontoereikend is om zo’n installatie rendabel te krijgen.

De voorlichtingsbijeenkomst dinsdag in Lelystad had de toepasselijke aanduiding 'de mogelijkheden en onmogelijkheden van energie uit zonne-energie' meegekregen. Aan mogelijkheden geen gebrek, zo hoorden de circa 100 belangstellenden. Voor de opwekking van 1 kWpeak elektrisch vermogen (dat is 800 tot 850 kWh) is 7,5 tot 8 vierkante meter aan foto voltaïsche zonnepanelen nodig die zonlicht direct omzetten om in elektrische energie. Dat vraagt een investering van zo’n 18.000 euro, inclusief apparatuur voor levering van de elektriciteit aan het net. Het aantal vierkante meters zonneceloppervlakte is in principe onbegrensd.

Om de exploitatie van zonnepanelen mogelijk te maken, kan een beroep worden gedaan op de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE). Deze is echter alleen beschikbaar voor zonnepanelen met een maximum productievermogen van 3,5kWpeak, ofwel zo’n 2.800 kWh. Dat komt overeen met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin, en levert bij teruglevering aan het net á 20 cent per kWh jaarlijk slechts 560 euro op. Grotere installaties zijn niet subsidiabel, zo werd tot teleurstelling van de meeste aanwezigen in Lelystad duidelijk. Bovendien is voor aan het elektriciteitsnet leverende zonnepanelen altijd een bouwvergunning vereist.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Daalder Onze Zonnestroom

  Dit artikel klopt niet
  - Voor kleine installaties, 3.5kWp heb je ca 18.000 EUR nodig
  - Alle zonnstroom levert die 33 cent per kWh op, niet alleen wat je over hebt
  Over wat je op jaarbasis over hebt, betaalt het energie bedrijf het gewone tarief wat je zelf moet betalen als consument
  Er is juist geen bouwvergunning nodig als je de panelen aanbrengt op een huis of gebouw waar al een bouwvergunning voor is afgegeven

 • Friso

  Installatie kost om en bij de 2 euro per Wp; 3500Wp x 2 euro =7000 euro

Of registreer je om te kunnen reageren.