Home

Achtergrond

Woonwijk kan profiteren van glastuinbouw

Het is technisch, financieel en organisatorisch mogelijk om een woonwijk te voorzien van warmte vanuit kassen, zonder op het wooncomfort in te leveren.

Dat wijst een haalbaarheidsstudie uit die is gemaakt in opdracht van de gemeente Westland. De gemeente staat aan de vooravond van de bouw van een nieuwe woonwijk – Het Nieuwe Water geheten – met 1200 woningen tussen ’s-Gravenzande en Naaldwijk. De gemeente heeft hiervoor een energiestudie laten uitvoeren waarbij is bekeken of de wijk van duurzame energie voorzien kan worden.

Moet kunnen, is de conclusie van onderzoekbureaus Aqua Terra Nova en Priva. Naar hun oordeel zijn er voldoende beproefde technieken om de uitwisseling van water en warmte tussen woningen en kassen haalbaar te maken.

Volgens de haalbaarheidsstudie biedt toepassing van 'domotica', een verzamelnaam voor intelligente vernieuwende technieken, mooie mogelijkheden om de levering van kaswarmte aan woningen veilig en eenvoudig te maken. Hoe doet geen afbreuk aan het comfort.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.