Home

Achtergrond

Woonconsument heeft weinig te vertellen

De consument staat niet centraal bij het bouwen van zijn woning, vinden professionals uit de bouwsector.

Van het Nederlands publiek vindt 40 procent dat je als consument niets te vertellen hebt.

Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfhonderd Nederlandse consumenten en bijna vijfhonderd professionals uit de woningbouw. De enquête is uitgevoerd door Bouwkennis in het kader van de BouwRAI in Amsterdam.

Zeker 52 procent van de consumenten zou de woning dan ook anders ontwerpen en maar liefst 36 procent zou de woning behoorlijk tot heel anders hebben ontworpen. Slechts 8 procent is tevreden met het ontwerp. Toch kwalificeert driekwart van de Nederlanders de eigen woning als goed tot uitstekend.

Wel past twee derde van de ondervraagden de woning aan op inbraakbeveiliging. Over de veiligheid in de buurt zijn de mensen tevreden. Minder positief zijn ze over parkeergelegenheid, speelgelegenheid en de aanwezigheid van winkels. Daar is slechts een kwart tevreden over. Het meest positief zijn de ondervraagden over het groen in de wijk.

Veel van de bestaande woningen in Nederland zijn volgens de bewoners niet voldoende bruikbaar bij het ouder worden. "Slechts een kwart van de Nederlanders geeft aan dat de huidige woning zonder aanpassingen geschikt is om op hogere leeftijd in te wonen. Iets meer dan de helft vindt dat er aanpassingen moeten worden gedaan om in de huidige woning te kunnen blijven wonen. Bijna een op de vijf Nederlanders denkt door ouderdom te moeten verhuizen, aldus de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.