Home

Achtergrond

Wkk loopt op biogas uit patatafval

Bij glastuinbouwbedrijf Hartman in Oosterbierum gaat in juni een bio-wkk draaien die loopt op biogas dat afkomstig is van een biovergistingsinstallatie.

Tegenover het glastuinbouwbedrijf staat een patatfabriek waar momenteel aan een biovergistingsinstallatie wordt gebouwd. De reststromen van de patatfabriek, zoals aardappelschillen, afgekeurde patat en puree, gaan in de vergister die er vervolgens biogas van maakt.

Het biogas wordt via een pijpleiding van 600 meter getransporteerd naar Hartman waar het in een bio-wkk gaat. Die zorgt voor warmte die wordt gebruikt door het glasbedrijf Hartman, de groene stroom wordt geleverd aan het net. Er wordt nog bekeken of de CO2 in het rookgas ook gebruikt kan worden.

De vergistingsinstallatie is een gezamenlijke investering van Hartman en Econvert. De bio-wkk is 1,1 Mw groot. Hartman kiest om verschillende redenen voor een bio-wkk. "We willen minder afhankelijk worden van aardgas en we willen maatschappelijk verantwoord ondernemen", aldus Jeroen Hartman. Ook levert het een energiebesparing op. De aardgasbesparing op warmte zou bij Hartman circa 550.000 m3 per jaar moeten gaan bedragen. Voor de bio-wkk krijgt Hartman nog de 'oude MEP-subsidie'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.