Home

Achtergrond 1 reactie

Wereldareaal biologische landbouw groter

Het wereldareaal biologische landbouw is in 2006 met 1,8 miljoen hectare toegenomen naar 30,4 miljoen hectare. Voorlopige cijfers voor enkele landen voor 2007 wijzen op een verdere uitbreiding van het areaal.

Dat stelt het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FIBL, in een toelichting op zijn studie The World of Organic Agriculture – Statistics and Emerging Trends 2008. Die verdere groei in 2007 geldt niet in Nederland: hier is het biologische areaal volgens het CBS met 3,3 procent, ofwel met 1344 hectare, gekrompen.

Meer dan een derde van het wereldwijde biologische areaal ligt volgens het FIBL-rapport in Oceanië/Australië, bijna een kwart in Europa. In deze twee regio's was ook sprake van de grootste groei in 2006: 600.000 hectare erbij in Oceanië, ruim 500.000 hectare in Europa.

Australië heeft het grootste biologische teeltoppervlak met 12,3 miljoen hectare. Daarna volgen China (2,3 miljoen) en de VS (1,6 miljoen). Oostenrijk heeft nog altijd verhoudingsgewijs het grootste biologische areaal: 13 procent (361.487 hectare) van het landbouwoppervlak in het Alpenland wordt biologisch bewerkt. Buurland Zwitserland is goede tweede met 12 procent.

De markt voor biologische producten groeit volgens onderzoeksbureau Organic Monitor ook: in 2006 zou deze goed zijn voor 38,6 miljard dollar (25,4 miljard euro), een plus van 5 miljard dollar (3,3 miljard euro) ten opzichte van 2005. Het grootste deel daarvan wordt omgezet in Europa en de VS.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Overesch

    Ook in Nederland zitten we te wachten op omschakelaars naar biologisch. Als boeren willen omschakelen moeten ze bij de eerstvolgende open dagen in juni eens gaan kijken bij een biologische collega in de buurt.
    Mochten er akkerbouwers zijn die om willen schakelen en hun graanoogst willen afzetten aan een varkenshouder dan is ondergetekende geintersseerd.
    Jan Overesch Raalte

Of registreer je om te kunnen reageren.