Home

Achtergrond 327 x bekeken

'Weerbericht' voor de natuur

Biologen van tal van organisaties en de Wageningen Universiteit lanceren donderdag een 'weerbericht' voor de natuur: www.natuurbericht.nl

In dit bericht kunnen mensen lezen over actualiteiten in de natuur en wat de verwachting voor de komende dagen en weken is.

Volgens wetenschapper Arnold van Vliet, die onder meer ook bij het wetenschappelijk bureau Alterra in Wageningen werkt, hebben mensen steeds meer behoefte aan informatie over wat er speelt in de natuur. Op het vandaag gepubliceerde natuurbericht staat onder meer dat de hamsters wakker worden, dat de pinksterbloemen tijdens de paasdagen zullen bloeien en dat de kolganzen langzamerhand naar het koude Noorden vertrekken.

De trek van de kolganzen is te volgen op iGoogle, waar vanaf donderdag een gadget natuurbericht.nl te vinden is. Ganzen Kees, Iris, Melis en Marco dragen een zendertje op hun rug voor wetenschappelijk onderzoek. Dit zendertje verstuurt beelden, die via de satelliet op iGoogle te zien zijn. Met GoogleMaps kunnen bezoekers precies bekijken hoe en waar de ganzen vliegen of rusten.

Het is de bedoeling dat er elke dag tenminste twee nieuwe berichten op natuurbericht.nl komen te staan. Volgens initiatiefnemer Van Vliet is dat mogelijk, omdat bij natuur- en onderzoeksorganisaties voortdurend nieuwe waarnemingen van duizenden vrijwilligers binnenkomen. "Er gebeurt enorm veel in de natuur. Natuurvorsers merken dat wel op en noteren het, maar de meeste mensen zien het niet eens. De kennis van de natuur holt achteruit. We hopen dat natuurbericht.nl een stukje van dat gat opvult en dat mensen zelf waarnemingen gaan doen'', aldus Van Vliet.

Op natuurbericht.nl van vandaag zijn onder meer camerabeelden te zien van een boommarter op de Veluwe die een vis vangt. Ook is op een actueel kaartje te vinden waar bepaalde trekvogels alweer zijn waargenomen. De natuurverwachting beschrijft onder meer waarom er de komende dagen minder jonge eendjes uit hun ei zullen kruipen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.