Home

Achtergrond 248 x bekeken

WKK met meer vermogen is de trend

Was twee jaar geleden nog 0,4 of 0,5 megawatt de norm voor nieuwe WKK’s, tegenwoordig worden nog enkel installaties geplaatst van 0,6 tot maximaal 0,75 megawatt.

Het vermogen van de WKK’s wordt steeds groter. Dat zegt Leenert Vreugenhil van DLV Plant. "Telers richten zich nog voornamelijk op het leveren van electriciteit in de piekuren. Daarvoor kunnen zij niet meer toe met een kleinere installatie."

Het terugleveren van stroom aan het net in de daluren levert onvoldoende op. Daarom willen telers niet meer hun WKK hoeven aan te zetten in de daluren. Zij richten zich nog enkel op de piekuren. "Per jaar zijn er 3600 piekuren die een teler kan invullen met zijn WKK. Om dan toch voldoende warmte te kunnen produceren heeft hij een groter vermogen nodig. 0,6 tot 0,75 megawatt is daarom de trend", aldus Vreugdenhil.

Vreugdenhil verwacht dat de norm voorlopig niet verder opschuift. "Gezien de ontwikkeling op de energiemarkt wordt met het huidige vermogen het meest optimale rendement gehaald. Daar zie ik voorlopig geen verandering in komen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.