Home

Achtergrond

Voorjaar zorgt voor drukte bij radijstelers

Het is alweer bijna voorjaar wat leidt tot topdrukte bij Cornelisse Fresh Food in Melderslo.

Het bedrijf van de Limburgse radijsteler en exporteur René Cornelisse verwerkt jaarlijks ongeveer 1 miljoen kilo radijs. Hij teelt op 4,2 hectare. De radijs gaat vooral naar buitenlandse markten. Cornelisse: "We voeren uit naar Saoedi-Arabië, Rusland en alles er tussenin." Het Nederlandse product is vooral populair in Duitsland, terwijl losse radijs ook vaak naar Rusland gaat. Om aan de grote vraag te voldoen heeft Cornelisse ook een bedrijf in Italië. De prijzen zijn momenteel behoorlijk, aldus Cornelisse: "Maar cijfers zeggen me niet zoveel. Het is hollen of stilstaan." Foto VidiPhoto

De nieuwe veemarkthal op industrieterrein Baanstee Oost heeft vandaag meer kalverhandelaren dan normaal naar Purmerend getrokken. Er waren er naar schatting ruim honderd, waar anders minder dan honderd naar de Purmerendse markt gaan. Vandaag was de eerste kalvermarkt in de nieuwe hal. Niet alleen de bekende handelaren uit Noord- en Zuid-Holland kwamen er op af, ook collega’s uit Friesland en Gelderland. De nieuwe hal was nodig, omdat het gemeentebestuur van Purmerend de markt in het stadscentrum kwijt wilde. De bouw van de nieuwe hal kostte ruim 1 miljoen euro. Veehandelaren hebben ruim 200.000 euro bij elkaar gebracht via obligaties. Daarnaast gaf de gemeente een subsidie van 200.000 euro. Er werden gisteren 600 nuchtere kalveren aangevoerd; 100 meer dan vorige week. Bekijk een video over de veemarkt op www.ophetland.tv Foto Wick Natzijl

Hayo van Lessen, medewerker van Bos Agra-Service in Bedum, rijdt Betacal (schuimaarde) uit over een akkerbouwperceel in het Oost-Drentse Barger-Compascuum. Betacal is een kalkmeststof die ontstaat bij het zuiveren van ruwsap uit bieten. "In deze periode van het jaar rijden wij schuimaarde uit voor de Suiker Unie", vertelt directeur Hans Bos. "Met deze stof beïnvloeden we de pH-waarden in een cyclus van eens in de drie tot vier jaar. Zo creëren we een goed zaaibed voor de bieten. Voor ons is het nu campagnetijd." Foto Jan Bouwman

Het Belgische Witblauwe vleesvee van Wiel Kusters in het Limburgse Margraten genoot vandaag onverwacht van de sneeuw. Zij kozen voor de buitenlucht in plaats van een plekje in de warme stal. Kusters levert alle vleesrunderen aan zijn zoon Roy, slager in het dorp. "Door de runderen bij mij te kopen krijgt hij dieren van een topkwaliteit en een bekende herkomst. Daarmee kan hij zijn klanten van goed rundvlees voorzien", vertelt Wiel. Eind dit jaar stopt hij met het fokken van vleesvee en gaat dat alleen afmesten. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.