Home

Achtergrond

Voor 2010 duidelijkheid over vakantiehuisje

Gemeenten moeten voor 1 januari 2010 duidelijkheid geven aan mensen die permanent wonen in een recreatiehuisje of zij dat mogen blijven bewonen.

Na deze termijn zijn gemeenten verplicht op verzoek een persoonlijke ontheffing te verlenen. Dat heeft minister Jacqueline Cramer (Ruimte) vandaag laten weten.

Nederland telt meer dan 100.000 recreatiewoningen. Het ministerie schat dat ongeveer 25.000 van deze woningen "onrechtmatig worden bewoond''. De politieke discussie over dit onderwerp loopt al jaren.

Gemeenten hebben jarenlang gedoogd dat mensen tegen de regels in het hele jaar door in een vakantiehuisje wonen. In 2003 is besloten dat gemeenten moeten kiezen: aanpakken, legaliseren of deze groep illegale bewoners met een persoonlijke vergunning tolereren tot ze overlijden en verhuizen.

Het overgrote deel van de gemeenten heeft de bewoners uitsluitsel gegeven en maatregelen genomen of is daar druk mee bezig. De minister wil dat ook de resterende groep bewoners snel duidelijkheid krijgt.

Zij wil via een tijdelijke wet recreatiewoningen de gemeenten die nog geen beleid hebben of dit onvoldoende uitvoeren, verplichten dit voor 1 janari 2010 te doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.