Home

Achtergrond 523 x bekeken 2 reacties

Voedselcrisis

In 2007 steeg de mondiale tarweprijs met 83 procent. Dat stelt veel landen voor problemen. De FAO voorspelt een voedselcrisis.

Voedselorganisatie FAO voorspelt voor 36 arme landen een voedselcrisis. De FAO stelde in december vorig jaar dat de graanimporten 25 procent duurder zouden worden, nu stelt de organisatie dat bij naar 35 procent. De hogere graanprijzen drukken door in alle andere voedselprijzen. Het effect van hogere voedselprijzen in het Westen valt daarbij in het niet.

Alarmerende berichten

In de Nederlandse media verschijnen telkens alarmerende berichten dat de prijzen weer fors zijn gestegen, maar dat zegt meer over de bijziendheid van de media. Omdat in Nederland het voedsel maar een klein deel uitmaakt van het totale bestedingspatroon (13,6 procent in 2006), merkt de consument het amper. Als er een kwart bij de prijzen op komt, is de consument bij gelijkblijvende bestedingen niet 13,6 maar 17 procent van zijn besteedbare inkomen kwijt aan voeding. Een halve dag eerder van het vakantieadres naar huis en hij heeft het bij wijze van spreken alweer rechtgetrokken.

Hoge prijzen dreunen door

In een arm land gaat het grootste deel van de bestedingen op aan voedsel. Voor andere luxe zaken hebben de mensen geen geld, ze moeten rondkomen van minder dan $2 per dag, soms minder dan $1. De hogere voedselprijzen brengen hen direct in de problemen. Als er een kwart bij de prijzen op komt, slaan ze één op de vier maaltijden over.
Ook onder kleinschalige boeren dreunen de hoge prijzen door. Ze hebben geen profijt van hogere prijzen, aldus de FAO. De boeren verbouwen voor eigen consumptie, maar zijn voor diverse behoeften aangewezen op externe markten waar ze duur moeten inkopen. Bovendien wonen ze vaak ver weg van de noodzakelijke infrastructuur, waardoor ze, als ze producten over hebben, het geld weer kwijt zijn aan de afzet.

Crisis afwenden

Veel regeringen van arme landen proberen een crisis af te wenden door importtarieven te verlagen, export te verbieden of voorraden te subsidiëren. De Wereldbank heeft inmiddels gewaarschuwd dat een exportverbod op sancties kan komen te staan. (Gelukkig maar, als we dus genoeg geld bieden, kunnen we altijd nog Afrikaanse tarwe in de biobrandstof stoppen.)
De FAO voorziet geen daling van de tarweprijs, ondanks de grotere inzaai van tarwe op het noordelijk halfrond. Er zijn geen tekenen van een terugloop in de wereldvraag, de prijzen blijven daarom onveranderd hoog. Sommige graanprijzen stijgen zelfs nog en de toch al afgenomen voorraden slinken opnieuw. In mijn volgende weblog de oplossingen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Als Multinationals die in die landen werk uitbesteden de mensen ook een gewoon salaris zouden betalen het probleem ook een heel eind opgelost zou zijn.
  Waarom wel allerlei import heffingen en export restituties en geen minimum loon wat multinatnionals moeten betalen

 • no-profile-image

  a nonymus

  hogere prijzen maken locale productie weer mogelijk. nu al is te zien, dat een nog relatief kleine aanpassing van de prijzen areaalverhogend werkt. als de prijzen op een voor de producenten in de wat dan heet arme landen op een voor de producenten meer aanvaardbaar niveau komen zal de productie ook daar weer hernemen. dan kan er daar misschien eens voor drie (of iets meer) kilo graan een kilo mensenvlees aangroeien. op veel plaatsen in deze werld voorwaar geen luxe. deze kant van de zaak zal wel niet politiek correct zijn, maar is wel objectief juist. nu nog de verwrongen code 7gx36a in het juiste vakje overtypen wantanderswilhetverzendennietlukkenendatzouzondezynvanaldittypewerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.