Home

Achtergrond

'Verhuizing gemeente op Goede Vrijdag kwetsend'

Pastoor Hendriks van de Parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Heemstede vindt het kwetsend dat de gemeente Heemstede uitgerekend op Goede Vrijdag verhuist naar het verbouwde gemeentehuis.

"Als je aan deze dag komt, kwets je objectief de hele christenheid'', zei hij vrijdag. Zijn protest bij de gemeente had geen resultaat, omdat het volgens Heemstede om ,,een gewone werkdag" gaat.

Het stuit de pastoor vooral tegen de borst dat het om de overheidsinstelling gaat, die op Goede Vrijdag gaat verhuizen. "Als pastoor van deze parochie wil ik dit signaal afgeven. Blijkbaar heeft iemand om pragmatische redenen gedacht: dan hebben we vier dagen om te verhuizen. Maar je komt aan de heiligste dagen van de christenheid en kwetst hiermee een heel geloof.''

Burgemeester Marianne Heeremans van Heemstede benadrukte vrijdag dat het absoluut niet de intentie van de gemeente is om mensen te kwetsen. "Er wordt om het weekend heen verhuisd en dat is op donderdag, vrijdag en met een uitloop naar zaterdag. Dat is het meest publieksvriendelijk, want we willen de dienstverlening zo min mogelijk laten stagneren. Op Pasen zelf zijn er geen verhuiswerkzaamheden.''
Volgens de burgemeester zijn Goede Vrijdag en paaszaterdag in Nederland gewone werkdagen. "Wij respecteren het geloof. Ambtenaren die op deze dagen die niet willen werken, kunnen vrij nemen." De gemeente heeft voor de verhuisdata gekozen, omdat op 1 april haar tijdelijk onderkomen moet worden opgeleverd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.