Home

Achtergrond 158 x bekeken

Verhagen moet Turkije om vrijstelling vragen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zal bij zijn Turkse collega aandringen op het invoeren van vrijstelling van de dienstplicht voor beroepsmilitairen uit NAVO-landen.

De Kamer wil dat hij dit ook in Europees en NAVO-verband aankaart. De minister heeft zelf weinig vertrouwen in de kans van slagen van dit pleidooi.

"De Turkse overheid heeft gezegd 'wij peinzen er niet over'. Het is trekken aan een dood paard, maar als u dat wilt...'', zei hij vandaag tijdens een debat met de Tweede Kamer. Het parlement eiste echter dat hij dat gaat doen, dus beloofde hij dit alsnog met inzet te doen. Verhagen beloofde de Kamer ook aan te zullen dringen op een regeling voor dienstweigeren in Turkije.

Volgens de regering is de dienstplicht in Turkije geen probleem voor Turkse Nederlanders. Dat blijkt volgens minister Ella Vogelaar (Integratie) ook uit een nog niet gepubliceerd onderzoek onder 62 Turks-Nederlandse mannen. Verhagen zei dat Nederlanders met de Turkse nationaliteit verplicht zijn gehoor te geven aan de oproep voor een keuring, maar dat zij uitstel kunnen aanvragen, hun dienstplicht kunnen afkopen en dat ze van hun Turkse nationaliteit kunnen afzien.

De Tweede Kamer hield dinsdag echter vol dat er wel problemen zijn. Volgens de SP zijn er mensen die zijn vervolgd omdat ze niet naar de keuring zijn gegaan. Na het uitzitten van hun straf moesten ze alsnog de dienstplicht vervullen.

Het CDA opperde dat er misschien Turkse Nederlanders zijn die zich niet realiseren dat het niet reageren op de oproep voor keuring een strafbaar feit is. De fractie vroeg Verhagen of hij hier iets aan wilde doen, ook omdat komende generaties Turkse Nederlanders de Turkse taal straks misschien niet machtig zijn. Maar Verhagen voelde daar niets voor: "Ik ben geen ombudsman.''

Zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) was iets toeschietelijker. Hij beloofde de Kamer de juridische aspecten van de Turkse dienstplicht op de website van zijn ministerie te plaatsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.