Home

Achtergrond 1 reactie

’Verdovingseis biggen makkelijk te omzeilen’

De Duitse varkensvleesindustrie laat zich niet opjutten door Nederlandse biggenverdovingseisen. Die eisen zijn namelijk makkelijk te omzeilen door te zijner tijd in Nederland alleen nog vlees van vrouwelijke varkens aan te bieden.

Dat zegt landbouwdirecteur Josef Beuck van Westfleisch, de grootste coöperatieve verwerker in Duitsland. Hij bevestigt daarmee de vrees van Nederlandse varkenshouders dat er een groot risico is dat de concurrentieverhouding scheef getrokken wordt.
Los daarvan blijkt de Duitse slachterijsector buitengewoon sceptisch ten aanzien van de haalbaarheid van de verdovingseis. Het slachterijconcern Tönnies - marktleider in Duitsland - doet het daarbij voorkomen alsof het nog van niets weet. ”We zijn gewoon nog niet zo ver”, stelt Tönnies-directielid Wilhelm Jäger.

Tönnies en Westfleisch, maar ook Vion in Duitsland, menen dat het onderzoek naar een in de praktijk goed functionerende ver­dovingsmethode nog onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Het onderzoek moet daarom naar hun visie worden voortgezet, voordat er concrete plichten aan de partijen worden opgelegd.
Dat is ook de opvatting van het ketenbeheerssysteem QS en de varkenshoudersbond ISN. ”De tijd is niet rijp om nu al op dat punt eisen te gaan stellen aan de bedrijfstak. Het is nog volledig onduidelijk welke consequenties verdoving allemaal met zich mee brengt”, zegt ISN.

Eén reactie

  • no-profile-image

    van dijk

    je zal toch eens niet het eerste met nieuwe eisen voor de dag komen,laten we eens in de hele europese gemeenschap de zelfde eisen hebben waarom weer hier allen

Of registreer je om te kunnen reageren.