Home

Achtergrond

Verdonk zag liever vrijspraak in tasjesdiefzaak

Tweede Kamerlid Rita Verdonk (Trots op Nederland) heeft vanmiddag op de rechtbank in Amsterdam de uitspraak tegen Germaine C. bijgewoond.

Hoewel de politica het oordeel van de rechter reëler vond dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), had ze liever vrijspraak gezien. Dat zei ze na afloop.

Volgens Verdonk is het voor C. nooit de bedoeling geweest om de 19-jarige tasjesdief dood te rijden. "Het was haar inzet om haar tasje terug te halen. Negen van de tien burgers zou er achteraan gaan.''

De politica was naar de rechtbank gekomen om "te zien en te voelen'' wat er die bewuste avond van 17 januari 2005 is gebeurd. "Dit proces heeft heel veel mensen beziggehouden.''

Verdonk, destijds nog minister van Integratie, raakte na het incident in opspraak toen ze zei dat er volgens haar geen sprake was van moord. "Als de jongen de tas niet had gestolen, reed hij nog gewoon op zijn scooter rond en zat de vrouw nu gewoon thuis'', zei ze toen.

D66 wil een debat in de Tweede Kamer over de scheiding tussen politiek en de rechterlijke macht. Volgens fractievoorzitter Alexander Pechtold kan het niet dat collega-Kamerlid Rita Verdonk zich kritisch uitspreekt over het vonnis in de zaak tegen Germaine C.

D66-leider Pechtold vindt dat Verdonk niet op de stoel van de rechter moet gaan zitten. "Politici spreken geen recht. Als Verdonk de wet wil wijzigen, treed ik graag met haar in debat. Wetten worden in het parlement gewijzigd, niet in de rechtszaal.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.