Home

Achtergrond 170 x bekeken

Verburg voorziet opnieuw te veel zwijnen

Het aantal wilde zwijnen op de Veluwe slinkt wel, maar niet zo snel als Minister Gerda Verburg (Landbouw) had gehoopt.

Ze schreef de Tweede Kamer gisteren dat er ongeveer duizend van de beoogde 4900 zwijnen niet zullen worden afgeschoten. Het streven was dit voorjaar niet meer dan 835 zwijnen op de Veluwe te hebben, maar dat worden er duizend meer, aldus Verburg.

Volgens de SP en de Partij voor de Dieren bewijst de forse afname van het aantal dieren dat de door de minister voorgestelde maar verboden drukjacht helemaal niet nodig was. Verburg is het daar niet mee eens. "Ondanks dat een niet onaanzienlijke afname van het aantal wilde zwijnen gerealiseerd is, zijn er naar verwachting duizend dieren meer dan gewenst. Na een goed mastjaar, zoals in het najaar van 2007, is een dusdanige aanwas te verwachten, dat de zomerstand op 5500 wilde zwijnen komt.''

En dat kan opnieuw overlast veroorzaken, waarschuwt de minister. Dit jaar leefden er naar schatting vier- tot zesduizend zwijnen op de Veluwe terwijl ruim achthonderd als ideaal wordt gezien. De dieren waren herhaaldelijk betrokken bij verkeersongevallen en voedselzoekende zwijnen veroorzaakten schade aan onder meer campings en landbouwgebieden.

Om herhaling te voorkomen heeft Verburg de provincie Gelderland opgedragen met plannen te komen om het aantal wilde zwijnen onder controle te houden, zodat de omstreden drukjacht niet meer nodig zal zijn. Najaar 2007 besliste Verburg tegen de wens van de Kamer dat vanwegde de grote overlast de verboden drukjacht voor een keer zou mogen worden toegepast. In de praktijk kwam het er niet van omdat de Faunabescherming met succes bezwaar maakte bij de rechter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.