Home

Achtergrond

Veel uien bij telers, maar kwaliteit baart zorgen

Er zijn tot 15 februari meer uien afgezet dan vorig jaar, zo blijkt uit de voorraad- en areaalinventarisatie van de VTA.

Dat was gezien de hoge productie ook nodig. ”Er zitten behoorlijk wat uien bij de telers”, concludeert Jaap de Lint, medewerker bij VTA. ”Maar veel telers hebben doorgegeven dat de kwaliteit behoorlijk minder is dan andere jaren. Daarom is het dus moeilijk om een netto schatting te maken. Ongeschikte uien zijn nu vaak wel meegerekend. De uitval kan dus nog groot zijn, groter dan wij hebben berekend.”
In tonnen was er op 15 februari van dit jaar meer afgeleverd dan een jaar daarvoor het geval was. Daarbij is de totale productie van 2007 bij VTA-leden 27 procent hoger in 2006. Op 15 februari hadden VTA-leden 45 procent van hun productie afgeleverd. Zij leveren echter relatief weinig af land, waardoor het landelijke percentage waarschijnlijk hoger ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.