Home

Achtergrond 960 x bekeken

Veehandelaren blazen Friese kalvermarkt nieuw leven in

Veehandelaar Eelke Kruis laadt bij veehouder Foppe Hemminga, in het Friese Terband, drie nuchtere kalveren in.

De dieren zijn bestemd voor de wekelijkse kalvermarkt die vanavond in Leeuwarden weer van start gaat. Kruis noemt de terugkeer van de kalvermarkt geweldig. "Ik ben een echte marktman." Hij is het bestuur van de veemarkt dankbaar. Ruim een jaar geleden werd de kalvermarkt gestopt onder druk van de kalfsvleesintegraties, die besloten om geen kalveren meer te kopen op kalvermarkten. Er werd overgestapt naar een opvangcentrum voor nuchtere kalveren. Handelaren misten hierdoor een transparante prijs voor de kalveren. Kruis verwacht nieuwe gezichten op de markt. "De marktwerking moet de rest doen." Foto Alex de Haan

Jan Luik heeft durf en behendigheid nodig om het snoeiwerk van de hoogstamperenbomen op de fruittuin Verbeek in Oldebroek uit te voeren. "In principe kan de hele winter door gesnoeid worden", stelt Ton Verbeek. "Maar bij het al uitlopen van de knoppen kan dat werkje gerichter worden gedaan." Bij peer ligt de ontwikkeling nog achter op die van pruim, maar de knoppen beginnen ook bij het hardfruit te schuiven en hier en daar worden groene delen zichtbaar. Bij goed snoeiwerk is er een juiste balans tussen vruchtdragend en bladdragend hout. Foto Clement Mol

Op landgoed Singraven, waar het biologische melkveebedrijf van Jan Koekkoek is gevestigd, werd vandaag het startsein gegeven van het project Vergeten rassen, vergeten gewassen. Het doel van dit project is de herintroductie van oude vergeten rassen en gewassen in de provincie Overijssel. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld Hollandse stamkapucijner, Bunte Bentheimer Schwein en de rotte keutel. Boeren in Overijssel krijgen ondersteuning bij de teelt en verwerking, maar ook bij afzet en vermarkting van de producten. Foto Laura Lenderink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.