Home

Achtergrond 3 reacties

VanDrie slechts uit op marktmacht

De grote integraties laten zich meer leiden door marktmacht dan door angst voor ziekte-insleep. Dat vindt voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee van het pleidooi om het verzamelen van nuka’s via veemarkten af te schaffen.

Henny Swinkels van de VanDrie Group wil het verzamelen van nuchtere kalveren alleen via verzamelplaatsen plaats laten vinden (Agrarisch Dagblad 27-3). Openbare veemarkten zouden het dierziekterisico vergroten.

De NBHV is van mening dat Swinkels zijn hand ver overspeelt. Partijen die dermate groot zijn dienen beducht te zijn op de aandacht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zeker wanneer zij regelgeving in proberen te zetten als instrument om de markt te reguleren.

Regelgeving, of die nu afkomstig is van het ministerie van LNV, de Productschappen Vee, Vlees en Eieren of Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector, is een middel om dierziektepreventie en voedselveiligheid te waarborgen. Regels mogen niet worden ingezet om de markt aan je te onderwerpen.

Ook openbare veemarkten zijn sinds jaar en dag een erkende verzamelplaats, waarvoor dezelfde regels gelden als voor private verzamelplaatsen. Het enige onderscheid is dat er meer controle door VWA en AID plaatsvindt en dat er meer kopers actief zijn.
Ook is het belangrijk om aan te geven dat de NBHV zowel de handel via de private verzamelplaatsen als via de veemarkten ondersteunt. Het is aan de veehandelaar om zijn toegevoegde waarde voor de veehouder hard te maken en aan de NBHV om zoveel mogelijk afzetkanalen open te houden.

Toen de kalvermarkt Leeuwarden een jaar geleden een private verzamelplaats werd voor drie integraties, hebben de grote integraties er alles aan gedaan om deze ontwikkeling in het kader van dierziektepreventie te plaatsen. Je hoeft geen insider te zijn om beter te weten. Ook toen werd er zware druk uitgeoefend op de prijzen voor nuka’s door het aantal kopers te verminderen en waren de noteringen de integraties een doorn in het oog. Leeuwarden heeft nog steeds spijt dat ze voor die druk is bezweken en recht nu dapper de rug.

Het ministerie van LNV weigert vooralsnog om het voorverzamelen, een onmisbaar onderdeel van het verzamelen, te legaliseren. Daarom zet de NBHV in navolging van de succesvolle kwaliteitsregeling Dierwaardig Vervoer ook een kwaliteitsregeling rondom het verzamelen op. Dit als aanzet om echt werk te maken van het voorkomen van dierziekten.

Wanneer er voldoende ruimte voor het verzamelen wordt geboden, is het voor de handel geen probleem verplaatsingen vooraf te melden, zoals Swinkels terecht voorstelt. Maar wel onder die voorwaarde. Niet eerst jezelf in een corset laten persen en vervolgens zelf je procesverbaal ondertekenen door je vervoersbewegingen te melden.

Het past in het denken in marktmacht dat gepleit wordt om het verzamelen van nuka’s op veemarkten te beperken. Concurrentie en veemarktnoteringen lopen de grote integraties blijkbaar voor de voeten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietje

  volgens mij willen ze bij van drie de boeren net aan het leven houden zodat ze precies moeten doen zoals zij dat willen en denk jij daar anders over dan draaien ze je nek om.

 • no-profile-image

  pieternel

  Voor van Drie werken is een moderne vorm van slavernij.

 • no-profile-image

  henk

  Wat lopen jullie toch allemaal weer te piepen zeg ! Waarom fok je je eigen stieren niet op dan als je denkt dat je niet genoeg krijgt .! Natuurlijk is het macht en jullie zouden allemaal het zelfde doen als je die positie had ,maar die heb je niet en dan ga je maar weer lekker emotioneel doen . Je doet het iedere dag ook , of koop je voer waar het duurste is of omdat je die vertegenwoordiger zo leuk vind , of kijken jullie dan ook wel weer waar je de beste deal kunt krijgen , juist ja kijken of we het ergens anders goedkoper kunnen krijgen ,en we gaan ook naar een andere melkfabriek , want die betaald beter dan waar je nu bent . In plaats van te mekkeren , ga met honderd collegas een deal maken met van drie en verkoop al je stierkalveren direkt voor een bepaald bedrag en haal de handelaar er tussenuit en de verzamelplaatsen . Het bespaart je veel tijd en ergenis en je weet wat je hebt . In plaats van een uur te mekkeren met je handelaar over 5 euro kan je mooi weer een paar tochtige koeien vinden in je stal , dat zal iets meer opbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.