Home

Achtergrond

Van Aartsen krijg ambtsketen omgehangen

Jozias van Aartsen is vandaag officieel geïnstalleerd als burgemeester van Den Haag. De oud-minister kreeg tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering de ambtsketen omgehangen van loco-burgemeester Jetta Klijnsma.
Onder toeziend oog van politici als Mark Rutte, Ivo Opstelten en Gerti Verbeet nam hij ook de voorzittershamer in ontvangst. "Ik sta hier met mijn hoofd vol ideeën en een hart vol emoties'', zei de kersverse burgemeester.
Van Aartsen uitte zich tijdens zijn redevoering nog even kritisch over de benoeming van burgemeesters als hij dat eerder in politiek Den Haag deed. Hij sprak zich uit vóór een door de bevolking gekozen burgemeester. "Ik ben niet van mening veranderd. Ik ben en blijf voorstander van de rechtstreeks gekozen burgemeester.''

De 60-jarige Van Aartsen treedt in de voetsporen van Wim Deetman (CDA). De VVD'er is in Den Haag geboren en getogen. Hij was achtereenvolgens minister van Landbouw (1994-1998) en van Buitenlandse Zaken (1998-2002). In 2002 werd hij lid van de Tweede Kamer, waar hij van 2003 tot 2006 fractievoorzitter van de VVD was. In 2006 verruilde Van Aartsen de Tweede Kamer voor een functie bij de Europese Unie. Het is voor het eerst sinds 1947 dat er in de hofstad een liberaal 'aan de macht' komt. De afgelopen zestig jaar werd Den Haag door een burgemeester van christendemocratische signatuur bestuurd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.