Home

Achtergrond 169 x bekeken

Vakbonden: Donkere wolken boven sociaal Europa

Boven sociaal Europa pakken zich donker wolken samen.

Die waarschuwing doet de Europese overkoepelende vakbondorganisatie ETUC vandaag aan de vooravond van de sociale top, donderdag in Brussel. De Europese regeringsleiders praten dan met vakbonden en werkgevers.

Volgens de ETUC is de Europese Commissie te positief geweest over het groeiend aantal banen. De ETUC zegt dat er veel te veel parttimebanen, tijdelijke contracten en zogenaamde valse-zelfstandigen zijn.

Valse-zelfstandigen hebben slechts één werkgever waarvan ze afhankelijk zijn. Wernemers met deze werkvormen zijn kwetsbaar hun baan te verliezen. De ETUC ziet ook meer vaste contracten vervangen worden door deeltijdcontracten.

31 Miljoen werknemers leven volgens de vakbondsorganisatie van een veel te laag salaris, 17 miljoen Europeanen met werk leven ook feitelijk in armoede.

De ETUC noemt het verontrustend dat in Nederland werknemers bij een postbedrijf worden aangenomen contracten krijgen waarin ze worden afgerekend op het aantal pakketten dat ze verwerken. Ook heeft de liberalisatie van uitzendbureaus geleid tot misbruik, schrijft de ETUC.

Een op de vier uitzendkrachten krijgt geen betaling voor sociale verzekeringen en wordt niet volgens de CAO betaald.
Nederland doet het wel goed op het vlak van minimale uren voor oproepkrachten en als het gaat om het aanpakken van valse zelfstandigheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.