Home

Achtergrond

Vakbond NPB verwerpt bod politie-cao

De politievakbond NPB heeft woensdag het cao-bod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verworpen.

Bondsvoorzitter Hans van Duijn zei dat 43 procent van de leden een stem heeft uitgebracht en daarvan was 91 procent tegen het bod.

Hiermee hebben drie van de vier landelijke politievakbonden stellig 'nee' gezegd tegen het laatste bod van Ter Horst. Als de bewindsvrouw voor vrijdag middernacht niet met een guller bod komt, gaan de bonden harde acties voeren, hebben ze aangekondigd. De partijen komen vanmiddag bij elkaar.

NPB-voorzitter van Duijn zei vandaag dat alvast alles dat voor actievoeren nodig is in gang wordt gezet. Dit voor het geval het gesprek met de minister vrijdag misloopt. Nieuwe acties zullen deels publieksvriendleijk zijn, maar een ander deel "gaat echt wel zeer doen'', aldus Van Duijn. Over de inhoud van eventuele acties wilde hij niks zeggen.

Een NPB-woordvoerder zei eerder deze week dat het goed zou zijn als alle bonden één front vormen in het geval er voor zaterdag geen cao ligt. De NPB wil daarover overleggen met onder meer de ACP. Ook die vakbond bereidt zich voor op acties en heeft de regionale actiecentra bemand. ACP en NPB trokken in januari al samen op, onder meer met een stakingsactie bij het KLPD.

Het laatste cao-bod van minister Ter Horst dateert van 13 februari, toen zij de uitkomsten van een bemiddelingspoging van Doekle Terpstra overnam als eindbod. De loonsverhoging die ze voorstelt is 3,5 procent per 1 februari 2008 en 3,3 procent per 1 januari 2009. Verder wil ze agenten tot en met schaal 9 in juli een eenmalig bedrag geven van 1200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar. Ongeveer 31.000 agenten komen hiervoor in aanmerking.

De bonden hebben het bod neutraal aan hun leden voorgelegd. Die lieten al snel blijken dat ze er niks in zien. Ter Horst biedt te weinig geld en bovendien spreekt uit het voorstel onvoldoende waardering voor de zwaarte van het politiewerk, vinden veel vakbondsleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.